fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
17
december

Kick off Afvalvrije school

Na de zomervakantie zijn we gestart met het afvalproject om een afvalvrije school te worden. Vanuit iedere groep is een afvalredder gekozen. Deze groep leerlingen denken, onder leiding van juf Karin, na over wat we als school kunnen doen om het afval dat we produceren te minderen. 

Vrijdag 13 december hadden we met de hele school de Kick off van het afvalproject. Professor Lamoraal kwam samen met 2 medewerkers vertellen over zijn droom om kinderen in de Hoeksche Waard bewust te maken van de voordelen van goed afval scheiden. Ook hebben de afvalredders verteld wat voor plannen zij hebben gemaakt. Zij hebben o.a. posters gemaakt voor op de afvalbakken zodat duidelijk is wat in welke bak hoort.

Na dit algemene deel zijn alle groepen apart bij professor Lamoraal langs geweest. Op het leerplein had hij een drietal machines neergezet die hij zelf heeft ontworpen om van afval nieuw materiaal te maken. De machines werden gedemonstreerd en daarna hebben de leerlingen gekeken naar de verschillende soorten plastic. Onderop alle plastic voorwerpen en gebruiksmaterialen staan verschillende driehoekjes die aangeven welk soort plastic het is. De leerlingen zijn op zoek gegaan naar de driehoekjes en hebben het plastic gesorteerd. Voor de allerjongsten was dit soms wat lastig dus zij hebben verschillende kleuren plastic doppen gesorteerd. Tot slot kregen alle leerlingen een beker waarin zij in het vervolg hun drinken mee naar school kunnen nemen. Zo minderen we al een deel van de afvalberg want we hebben dan geen drinkpakjes en plastic flesjes meer nodig. 

Om de afvalberg nog meer te minderen gaan we op de talentenmiddagen van 14 en 21 januari aan de slag met kosteloos materiaal. Van afval gaan we dan weer nieuwe dingen maken. We kunnen de volgende zaken heel goed gebruiken:

  • oud metaal (moeren, schroeven, blikken)
  • plastic (flessen, toetjesbakjes, doppen)
  • aardewerk (kopjes, schotels, borden)
  • karton (schoenendozen, toiletrollen, keukenrollen, eierdozen)
  • overig (kurken, resten van kaarsen)

Mocht u iets van deze zaken hebben dan mag u ze na de kerstvakantie bij juf Karin inleveren. Wanneer u bij (één van) de talentenmiddagen wilt helpen in januari dan mag u zich, via de mail, bij juf Karin opgeven.