fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image
7
september

Vrijwilligers gevraagd voor Bouw! tutorlezen

Wilt u ook een steentje bijdragen?
 
Jaarlijks wordt er in groep 3 veel tijd besteed aan het leren lezen. En... weet u wat uw kind daar allemaal voor moet kunnen? Het moet onder andere:
1. Klanken van elkaar onderscheiden. Je moet het verschil horen tussen de /m/ en de /n/ of de /b/ en de /p/ 
2  Taal los kunnen zien van de betekenis. Dus als wij vragen welk woord is langer: reus of kabouter moeten ze zien dat kabouter langer is. Ze moeten o.a. de eerste en laatste letter in een woord kunnen benoemen, kunnen rijmen en woorden in lettergrepen kunnen verdelen.
3. Woorden zoemen. dus klanken eerst los herkennen en dan aan elkaar gaan lezen. mmmmmaaaaaaaaaaaannnnn- maan
4. Kleine verschillen kunnen waarnemen tussen de verschillende letters, die best veel op elkaar lijken.
5. De aangeleerde klanken kunnen opslaan in je geheugen om ze later weer te herinneren en te weten welke klank er bij welk symbool hoort.
6. Zich lang genoeg op een taak kunnen concentreren om alle genoemde stapjes te zetten.
7. Zich goed kunnen houden aan regels en routines. Je moet leren dat we van links naar rechts lezen en van boven naar beneden. Het klinkt vanzelfsprekend maar het is eigenlijk een afspraak waar het kind zich aan moet kunnen en willen houden. Ook moet je je kunnen houden aan regels en routines die in de klas gelden. Want ook al wil je graag buiten spelen, als de juf zegt dat we gaan lezen wat er op het bord staat, gaan we dat doen.
 
Kortom leren lezen voor kleine mensen van net 6 jaar is niet zomaar wat, maar een prestatie die veel van ze vraagt.
Sommige kinderen moeten zich er dan nog nét iets meer voor inzetten omdat het niet allemaal zo vanzelf gaat. Deze kinderen werken met Bouw!
 
Voor hen zoeken wij 1 of 2 mensen die anderhalf uur per week tijd beschikbaar hebben om aan de hand van een computerprogramma het leren lezen extra te oefenen. Uiteraard ontvangt u voordat u start van ons uitleg hoe het werkt.
 
Draagt u het lezen en kinderen een warm hart toe en heeft u tijd? Aarzel niet om contact op te nemen met: ib.keuchenius@csgdewaard.nl
 
We proberen het aantal volwassenen in de school zoveel mogelijk te beperken, maar voor de ondersteuning van het leren lezen proces wordt een uitzondering gemaakt. Vanzelfsprekend dient u bij het betreden van ons schoolgebouw wel uw handen te ontsmetten en uw naam- en contactgegevens achter te laten en hanteren wij de algeheel bekende coronaregels.